KuchniaTagged , , ,

Gotowanie nie musi być uciążliwe


Świat oszalał na punkcie rozlicznych programów telewizyjnych zadedykowanych gotowaniu. Polskie oraz cudzoziemskie telewizje przewyższają się w coraz to nowszych konwencjach oraz pomysłach. Gotują już wszyscy, celebryci, profesjonalni kucharze, lecz także kulinarni blogerzy czy hobbyści, którzy mało posiadają wspólnego z profesjonalizmem. Konkurują nie wyłącznie o nagrody, ale też o rangę oraz reklamę. I pomimo, iż czasem zwykły widz telewizyjny może poczuć przesyt tego typu programami, to nie pozostają one bez wpływu na jego umiejętności kucharskie i znajomość podstawowych produktów.
Lekcja gotowania to pracochłonna procedura. W wielu przypadkach pierwsze kroki stawiamy jeszcze w rodzinnym mieszkaniu, pomagając przy przyrządzeniu potraw. O ile w wypadku dziewczyn jest to dość naturalne, a nawet wskazane, to młodzieńcy z reguły nie ciągną do tego rodzaju obowiązków, co nie znaczy, że pewnego razu nie będą eksperymentować w kuchni. Pomagając dorosłym w kuchni wyrabiamy sobie zmysł smaku, kosztujemy różnorodnych posiłków i już wtedy na ogół wyrabiamy sobie kulinarny smak i poglądy. Coś albo nam niesłychanie smakuje, albo w żadnym wypadku nie jest rozkoszne dla kubków smakowych. W dojrzałym życiu nieraz pojawiają się w naszej kuchni naturalnie smaki zapamiętane z dzieciństwa.
Gotujemy z obowiązku, lub z radością. Jeśli jest to nasza życiowa pasja, szukamy możliwości, żeby się rozwijać. Będąc miłośnikiem szukamy nowych gustów i przyciągających przepisów. Eksperymentujemy z nowymi, niewiele znanymi towarami, pragnąc znaleźć własny styl gotowania. I naturalnie dla takich wielbicieli, mogą się okazać niezwykle pomocne programy telewizyjne o gotowaniu. Elementy tam używane, egzotycznie brzmiące ich nazwy, przybliżają tajemnice gotowania i świat oryginalnych smaków. Identyfikując się z bohaterami programów, chcemy utworzyć własne dania i przepisy, jakie będą smakować każdemu, nawet osobie z w najwyższym stopniu wymagającym podniebieniem.
Gotowanie to sztuka. Nie można w kuchni się spieszyć. Żeby powstało dobre danie, powinno się włożyć w to nie tylko dużo pracy, ale przede wszystkim serce.
Źródło: www.doram.pl